HACCP
HACCP е систем на безбедност на храната кој се базира на анализа и контрола на потенцијалните биолошки / микробиолошки, хемиски и физички опасности со изложени суровини, можни опасности при ракување, производство, дистрибуција и консумирање на крајниот производ. Неговата примена подразбира почитување на стандардни оперативни процедури и инструкции со кои се намалуваат ризиците по безбедноста на храната.
HACCP:
-
Утврдува, оценува и контролира опасности кои можат да влијаат на безбедноста на храната;
-
Системот управува со квалитетот и безбедноста на храната базиран на превенција;
-
Секој вработен е информиран за тоа што, како, кога и зошто да се направи за да се избегне ризикот од храната, но и за своите лични одговорности, за крајниот корисник да користи здрава и безбедна храна;
-
Усогласеност со законската регулатива;
-
Ја зголемува довербата меѓу производителите и трговците и потикнува трговија;
-
Се базира на научни методи;
-
Ја зголемува довербата меѓу производителите и трговците и потикнува трговија.